Om animerede hestebilleder og andre uformelle læringssituationer

Delopgave 1 fra gruppe 8: Pernille, Niels og Inger-Marie

Den uformelle læringssituation vi har valgt at arbejde med er udforskning af Google Classroom. Vi er alle 3 underviserer og ville gerne udvide vores kendskab til LMS’er. Vi satte os derfor sammen en eftermiddag for at lege med Google Classroom. Vi brugte webkonferencesystemet Adobe Connect, hvor vi fra egen computer kunne deltage i et fælles møderum med lyd og billede. Pernille delte sin skærm med os, tog lærerrollen og oprettede et klasseværelse. Herefter tilmeldte vi andre 2 os som elever. Pernille optog hele seancen både fra Adobe Connect og med Kaltura Screen Capture.
Brugen af Adobe Connect viste sig at udgøre sin egen uformelle læringssituation, da systemet var helt nyt for Niels, mens vi andre to har arbejdet med det i en del år. Niels fandt det særdeles lærerigt at arbejde med at aktivere lyd og webcam, justere lydstyrken, anvende chat og notepod funktionerne i Adobe Connect. Et godt eksempel på legitim perifer deltagelse i et praksisfællesskab.

Det, at vi havde valgt at indtage forskellige roller i stedet for alle 3 at indtage lærerrollen og oprette klasseværelser i Google Classroom muliggjorde en dybere udforskning af systemet, fordi der var ”nogen” i den anden ende, når læreren gav lektier eller opgaver for, eller når læreren gav point og feedback på opgaver. Se evt. et klip fra vores observation og udforskning af animerede heste i Google Classroom:

I Adobe Connect havde Niels og Inger-Marie mulighed for at følge slagets gang fra lærersiden, da vi kunne følge med via Pernilles skærmdeling. Selv var vi logget på som elever, og kunne på den måde få en god indsigt i de muligheder og begrænsninger, der er for henholdsvis lærer- og elevrollen. Pernille havde kun lærerperspektivet og måtte forlade sig på feedback fra Niels og Inger-Marie ift. at få viden om, hvordan hendes handlinger i systemet påvirkede elevernes visning og muligheder.

Undervejs i vores udforskning af Google Classroom kunne vi stoppe op og diskutere samt reflektere over vores oplevelser og observationer. Der var således både refleksion i handling samt afsluttende refleksion over handling. Dette gav en meget god oplevelse af at være et praksisfællesskab med en stærk fælles interesse (domain), der udviklede et fællesskab (community) gennem diskussioner og aktiviteter ift. samme genstandsfelt.

Der er ingen tvivl om, at det der blandt os sammen var, at vi alle 3 er praktiserende undervisere med samme repertoire ift. tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisning (practice), herunder brug af et LMS. Udforskningen af Google Classroom var derfor meningsfuld for os alle 3, og vi fandt det både sjovt og givtigt at lære i fællesskab frem for individuelt eller frem for et lærerstyret kursus afholdt af LMS udbyderen. Vi tænker, at den time, vi anvendte på sammen at udforske Google Classroom er godt givet ud og har givet en meget dybere forståelse for LMS’et og dets muligheder end en times individuelt studie med en manual. Samtidig er der ingen tvivl om, at vores hands-on seance, hvor vi konkret afprøvede funktioner og interaktion i Google Classroom var det, der for alvor rykkede læringsmæssigt – embedding learning in activity som Brown et al. skriver.

Hvordan ville den uformelle læringssituation have udviklet sig, hvis vi havde siddet fysisk sammen og udforsket Google Classroom med et separat kamera sat op foran os? Ville det have været mere intimiderende end Adobe Connect og Kaltura, hvor optagelserne foregik mere diskret? Ville vi have diskuteret og reflekteret så meget undervejs, som vi gjorde? Og hvilke andre muligheder er der for at skabe uformel, effektiv og autentisk læring, når undervisere skal i gang med at benytte et nyt LMS? Kom meget gerne med forslag og idéer.

Tilføj en kommentar

7 kommentarer til "Om animerede hestebilleder og andre uformelle læringssituationer"

Send notifikationer om
avatar

Sorter efter:   nyeste | ældste | flest stemmer
Christian Dalsgaard
Admin
6 år 8 måneder siden
Det er en interessant læringssituation, I beskriver og viser i jeres video. Spørgsmålet er, om der er tale om en uformel læringssituation. Det ville jeg nok ikke karakterisere den som, men det er omvendt heller ikke, hvad vi normalt ville forstå ved en formel læringssituation. Der er vel tale om en form for “bevidst konstrueret læringssituation”. I har selv etableret et rum for fælles udforskning af Google Classroom. Det er ikke sikkert, at det bliver til et praksisfælleskab, men I har et interessefællesskab, der netop kan bidrage til at etablere en fælles referenceramme (som Pernille nævner i videoen). Det er… Læs mere »
Inger-Marie Falgren Christensen
Medlem
Inger-Marie Falgren Christensen
6 år 8 måneder siden
Tak for din feedback, Christian. Ja, det er jo en læringssituation, som vi har skabt med det formål at kunne lave delopgave 1 🙂 Og for at give den et uformelt præg, traf vi ingen aftaler om, hvad vi skulle gøre, eller hvad dagsordenen var, men lod tingene udvikle sig spontant, hvilket var meget lærerigt. Jeg fandt det udfordrende at komme i gang med delopgave 1 og forsøge at tænke uformel læring og det at observere læring i et LMS, som var den teknologi, vi valgte. Vi lærer jo vores undervisere at stilladsere de studerendes læring online, og sætter meget… Læs mere »
Stephen Francisco Gomez
Medlem
Stephen Francisco Gomez
6 år 8 måneder siden

Jeg kan høre at det har været et spændende og lærerigt forløb, og synes det er en meget interessant tilgang I har valgt. Teknologiens potential som redskab til situeret læring undersøges gennem en lege, hvor I eksperimenter med rollerne som underviser og elever. Samtidig skabes der rigtig meget viden om læring i praksisfælleskaber gennem jeres løbende refleksioner over processen.

Inger-Marie Falgren Christensen
Medlem
Inger-Marie Falgren Christensen
6 år 8 måneder siden

Tak for din kommentar, Stephen. Ja,jeg tænker netop, at vi lærte meget gennem at tænke højt og løbende reflektere. Jeg tror det betød, at vi kom længere i vores udforskning og fik afklaret mange af de spørgsmål, der opstod undervejs.

Henrik Høj Hansen
Medlem
6 år 8 måneder siden
Vi er helt enige i at det er sundt at se systemet fra flere synspunkter. Der skal beskrives en hel masse når man ikke lige kan pege på skærmen. – (kan man pege i systemet?) Det kunne godt være at der havde været lidt mere af et samarbejde med at finde ud af at dele hesten, hvis I havde siddet fysisk sammen om en computer. Men når det ikke er muligt eller ikke er det man vil, så er det smart at kunne dele skærm og kunne se og snakke med hinanden. Det minder om den måde gamere kan snakke… Læs mere »
Inger-Marie Falgren Christensen
Medlem
Inger-Marie Falgren Christensen
6 år 8 måneder siden
Hej Henrik Ja, man kan godt pege i systemet. Adobe Connect er et webkonferencesystem med en hel række værktøjer til skærmdeling, fildeling, fælles notetagning, polling og meget mere. Derfor kan det også være lidt mere kompliceret at komme i gang med end f.eks. Skype, men til gengæld har man et “fuldt” udstyret virtuelt møde- eller klasserum. Man kan endda sende de studerende ud i virtuelle grupperum, hvis der er brug for det. Adobe Connect er således et godt system til formelle læringssituationer men også til mere uformel erfaringsudveksling og vidensdeling. Delopgave 1 var mit første møde med Google Classroom. Det… Læs mere »
Klaus Thestrup
Admin
6 år 8 måneder siden
Jeg synes næsten video nr. 2 er den mest interessante. I beretter så at sige indefra om hvordan det er at finde ud af det system her – og det lykkes for jer. disse erfaringer med at rode rundt og prøve sig frem, mens der tænkes på højtryk og højt er uhyre interessant – tænk at kunne få andre til at gøre det samme.Henrik lidt længere nede nævner gamere! Skal I ud og prøvr at få fat nogle af dem, som tilsyneladende kan det rigtigt godt…? Video er 1. er også interessant dont worry. Det at reflektere og spekulere og… Læs mere »
wpDiscuz