7-holdet

Pokémon er fyret!

Kære venner. Her kommer en advarende fortælling om en dumdristig socialpædagog som troede han kunne lave sprogundervisning.

Laboratoriet skulle skabes i samarbejde med AOF-sprogundervisning i Frederikshavn. Der var 8 deltagerne kursister, deres underviser, Stephen, som var med på stedet, og “gamemasteren” som deltog via internettet. Kursisterne var hovedsageligt flygtninge fra Eritrea og en enkelte fra Syrien. De fleste var kommet til Danmark for under et år siden, og deres danske sprogfærdigheder var på begynderniveau.

Formålet var at skabe en læringssituation, hvor kursisterne kunne øve og udvikle deres sproglig kompetencer ved at kommunikere gennem forskellige medier. Yderligere var der et ønske fra AOF’s side om, at forløbet skulle henvende sig til arbejdsmarkedet og kompetencer, som kunne fremme kursisternes muligheder for at finde job. Vi valgte at fokusere på multiple teknologier i forbindelse med vores eksperiment. Kursisterne brugte mobilen som tilgang til internettet, som efterhånden er blevet en forudsætning for fuldbyrdet deltagelse i samfundet.

2-paa-gaagaden

Eksperimentets hensigt var at skabe et undervisningsforløb, som udviklede kursisternes evner til at kommunikere på dansk, med fokus på følgende færdigheder; deltage i chatsession, søge, læse og forstå information, viderebringe oplysninger fra den analoge verden og formidle det videre gennem nettet, samt føre samtaler og forstå instruktioner over telefonen.

Eksperimentet var et forsøg på at kombinere flere former af teknologi og anvende dem på andre måder, end det de var designet til. Mobilerne skulle bruges både som værktøj til at kommunikere med “gamemasteren”, læse instruktioner og sende svarene, men også som et vindue til at følge ruten i Pokémonspillet og i navigationsvideoen.

5-tubaspiller-pokestop

Hvorfor er det en læringssituation?

Igennem kursisternes orienteringsløb, blev de forskellige brugere mødt af dels teknologiske, geografiske, sproglige og kulturelle udfordringer. Det kunne blandt andet ses ved at vi bad dem henvende sig både skriftligt og mundtligt til en person online, der så kunne give dem næste ledetråd.

På denne måde skulle de dels forholde sig til Facebook som medie, de skulle finde vej og undervejs bruge det lokale bibliotek. Det synes, i Danmark, vigtigere end nogensinde at forholde sig til online kommunikation, da det ikke bare er venner man kontakter igennem nettet. Således var Danmark i 2014, ifølge Danmarks Statistik, det land i EU, hvor borgerne i størst grad brugte internettet til at kontakte de offentlige myndigheder. Samtidig havde over 65% af den danske befolkning i 2015 en bruger på et socialt medie – med facebook som den største brugerbase (DST.dk:2015).

På biblioteket skulle de forholde sig til, hvorledes man staver bibliotek for at få en ledetråd fra ”gamemasteren” via facebook – svært utaknemmeligt, men blev løst tæt på perfekt! Dernæst skulle de henvende sig ved en bibliotekar, finde en konkret bog og levere et citat fra den. Her blev de præsenteret for mødet med en dansk kulturinstitution, blev tvunget til at bruge dansk for at løse opgaven og igen formulere sig videre til ”gamemasteren”.

10-soegningMen hvorfor alle disse teknologier?

Vi ønskede at se kursisterne operere i og mellem teknologierne. Alt mellem at forholde sig til en video af gågaden, spille Pokémon, bruge Facebooks chat og gruppefunktioner og spørge, ganske analogt, om hjælp til at rekvirere en bog. I løbet disse processer ville kursisterne måske selv finde hvile i de enkelte teknologier og, forhåbentlig, samtidig blive introduceret for de teknologier danskerne ynder at bruge. På denne vis hjælpe dem med bedre at finde fodfæste i det ganske danske IT-land og have nemmere ved at agere i de fora, som danskerne er blevet så bevendte med.

Hvorledes blev de præsenteret for teknologierne og hvordan tog de imod det?

Alle kendte facebook, joinede gruppen, som vi havde oprettet til deres orienteringsløb. Pokémon Go gav de dog ikke meget for. Det blev hurtigt erstattet, da biblioteket, noget fejt, indbød med bordfodbold.8-bordfodbold

Yderligere forsøgte vi os med et åbent voip-room, baseret i en browser, men ligeledes her bed den nyere teknologi ikke brugbart ind. Kursisterne foretrak tydeligt den tilnærmelsesvis synkrone kommunikation i form af chatten på Facebook. De ignorerede slet og ret de opgaver, som skulle løses i et kommentarfelt og svarede direkte til “gamemasteren” via chatten – med megen venlighed mellem besvarelserne med ønsket om god dag, godt vejr og den slags. Da målet var at indføre dem i dansk var dette en gevinst. Yderligere var der ikke en eneste teknologi, som ikke blev afprøvet. Det ses teoretiseret i følgende kommentar af e-læringsteoretiker og praktiker Niall Sclater.:

slide1

De endte dog med at finde deres egen meningsfulde praksis. På denne vis også en linje trukket tilbage til praksisfællesskaberne, som tænkt af Etienne Wenger og Jean Lave, hvori folk forankret i en fælles praksis udvikler et praksisfællesskab. Her dog med øje for, at disse kursister ikke nødvendigvis, eller med overvejende sandsynlighed, vil fortsætte som et stort fællesskab. Teorien lader os forklare, hvorfor de måske valgte nogle teknologier fra, så snart opgaven var passeret og tilvalgte andre, som kunne løse den opgave de var blevet stillet.

Vores egne refleksive praksiserfaringer

I skabelsen af orienteringsløbet, blev vi hurtigt nødt til at handle, grundet en presset tidsramme på godt halvanden time til start. Derfor blev det f.eks. en facebook-gruppe, de måtte gøre brug af i stedet for at ”adde” en mere officiel bruger til facebook, som kunne møde dem. Således blev ”gamemasteren” addet af dem som ven og herfra inviteret ind i den pågældende gruppe. Det kunne have været løst med direkte invites til dem, men så skulle de først lokaliseres på facebook og andre ubehagelige udfordringer, som vi end ikke turde overveje.
Dernæst virkede voiprummet ikke og hurtigt måtte vores ”on-site” mand, Stephen, træffe den beslutning at sende dem videre. Her måtte der handles hurtigt, så resten af planen ikke skred. Da de valgte at droppe Pokémon måtte vi også acceptere dette i stedet for at kæmpe imod – de fik løst opgaverne uden!

11-krudttaarnet-uden-pokemonFejlede projektet? 

Ja, vores teknologiske del havde flere fejl i forhold til den oprindelig plan, men kursisterne fik gennemført deres tur, mødt danske institutioner og set Frederikshavn. Derfor må man sige, at operationen mislykkedes, men patienten lever i bedste velgående!

Tilføj en kommentar

7 kommentarer til "Pokémon er fyret!"

Send notifikationer om
avatar

Sorter efter:   nyeste | ældste | flest stemmer
Liv Brodal
Medlem
8 år 9 måneder siden

Det lyder til det har været en spændende og lærerig dag trods alt. At bruge den ‘analoge’ verden i samspil med den virtuelle og så justere undervejs, så I prioriterer det der virker og det der betyder noget. Det er jo ligemeget om de kommenterer i kommentarfeltet eller skriver en direkte besked, mens det er ret vigtigt, at hele dagen ikke bliver brugt til bordfodbold og teknikbøvl.

Jeanne Rose Hermann
Gæst
Jeanne Rose Hermann
8 år 9 måneder siden

Uha! Godt man ikke er flygtning. Jeg forestiller mig at jeg sidder i Eritrea og skal bruge en masse ny teknik jeg aldrig har set før – og oven i købet på arabisk, som jeg kun lige er begyndt at lære. Det er mange ting på en gang og jeg kan godt forstå at eleverne trængte til lidt analogt bordfodbold 🙂

Stephen Francisco Gomez
Medlem
Stephen Francisco Gomez
8 år 9 måneder siden

Ha ha Jeanne. Pointen er at det “nye teknik”, Pokemon Go og VOIP blev hurtigt valgt fra til fordel for Facebook som alle var vant til at bruge. Jeg er sgu også glad for at ikke være flygtning men hvorfor er det relevant i forhold til vores møde med en gruppe voksne mennesker som er i gang med at lære dansk på sprogskole?

Jacob Ibsgaard Svan Sterlie
Medlem
Jacob Ibsgaard Svan Sterlie
8 år 9 måneder siden

Nuvel, alle har ret til deres syn på en sag.

Det er jo ikke sådan, at folk fra Eritrea aldrig har set mobiler, eller internet. Faktisk var de meget gode til at samle teknologierne op, som vi også nævner. De benyttede sig bare at nogle bestemte, som de mente fungerede bedst til at løse de problemstillinger de fik. Såkaldte refleksive praktikere. Det virker som en bedre pointe at drage, end at de følte for at slippe væk fra “spillet”.

Maria Schmeltz Hansen
Gæst
Maria Schmeltz Hansen
8 år 9 måneder siden

Spændende læsning og gode billeder der understøtter fortællingen. Jeg synes at det er en interessant pointe at kursisterne vælger den teknologi de kender i forvejen.(Facebook) Man trives vel altid bedst med det man kender..(?) Det kunne være interessant at vide mere om hvorfor Pokémon Go blev valgt fra? – Var det nyt for dem? -eller var de måske “mættet” af spillet?

Klaus Thestrup
Admin
8 år 9 måneder siden
Spændende, spændende, spændende… masser af guf omkring teknologi.. Grunden til at de springer mellem teknologierne er måske den enkle, at de jo bruger dem, nå de skal??? at pokemon go ryger ud, er måske fordi det ikke er vigtigt for spillet, de spiller – altså turen rundt i Frederikshavn…? Og at spillet så at sige skal tvinges for at kunne bruges i en anden rammesætning end den, spillet lægger op til…? jeg er enig med en anden kommentar om, at der sker noget interessant her, men hvad??? Hvad er det med facebook, de kan? Det ser ud som om en… Læs mere »
Lau Jensen
Medlem
Lau Jensen
8 år 9 måneder siden

Som andre har skrevet kunne det have været “sjovt” at få et indblik i hvorfor pokemon go blev valgt fra. Var det fordi det var “påtvunget” og et ukendt medie? Eller ser eleverne det som tåbeligt/barnligt/asocialt ifht bordfodbold? Vi glæder os til at læse fremtidige indlæg fra din side, Mvh Sajelama

wpDiscuz