Atlanterhavspagten undersøger Minecraft i undervisningspraksis

2016-09-22

Click på billedet for at se vores Sway

Arbejdet med Minecraft i matematikundervisningen åbner, som vi ser det, op for forskellige læringstilgange. I et kognitivistisk perspektiv kan man således forstå Minecraft som et værktøj i den mentale informationsproces, der leder til læring (Dalsgaard, 2005).

Det så vi i den første del af undervisningssituationen, som tog et formelt udgangspunkt.
I Minecraft ligger der også et utal af mulige kognitive ubalancer / usikkerheder for spillerne. Dvs. spillet rummet altid et lag mere, og der er hele tiden nye funktioner, der kan læres. Med et radikal konstruktivistisk syn anskuer vi således udviklingen i undervisningen, på den måde, at eleverne begyndte at lære, netop fordi de stillede spørgsmål til teknologien (jf. Dalsgaard, 2005).

Lavet af Atlanterhavspagten

 

Tilføj en kommentar

13 kommentarer til "Atlanterhavspagten undersøger Minecraft i undervisningspraksis"

Send notifikationer om
avatar

Sorter efter:   nyeste | ældste | flest stemmer
Jacob Ibsgaard Svan Sterlie
Medlem
Jacob Ibsgaard Svan Sterlie
8 år 9 måneder siden
“Kan Minecraft i sin rene form, dvs uden f.eks. fagmål være et objekt for læring?” Findes der noget, som ikke er læring? Det bliver sådan en stenet, nihilistisk betegner for mig, som ikke har særlig meget andet at sige, end at nogen har trukket vejret i en given situation. Hvad der dog er interessant, synes jeg, er en diskussion af de teorier, som kan frem-analysere nogle styrker og svagheder ved en praksissituation. F.eks. kan, som I gør, konstruktivismen påpege nogle aspekter, hvor Minecraft har styrker og nogle svagheder. I får øje på den gode struktur, som eleven selv kan finde… Læs mere »
Stephen Francisco Gomez
Medlem
Stephen Francisco Gomez
8 år 9 måneder siden
Så har jeg et bud fra en Activity Theory vinkel: Minecraft universet er et analog af vores egne. Eleverne kan bruge deres erfaringer og viden fra den vores verden til at handle og navigere i Minecraft. Dog er fysikkens love ret lempede og simplificeret derind, men det er netop det som gøre spillet til en fantastisk læringsredskab, fordi spillernes superkræfter fjerner begrænsninger og slipper kreativitet løs. Igennem deres aktiviteter i spillet skaber eleverne nye viden. Noget af denne viden er selvfølgelig kun gældende i Minecraft (her tænker jeg på ting som tyngdekraften og afgrundsskabninger), men nogen af de grundprincipper i… Læs mere »
Maja Skotte Ejlskov
Medlem
8 år 9 måneder siden
Jeg kan godt lide jeres præsentation og billeder. Let og overskuelig og forståelig. Jeg bliver draget med, det er fedt. Voksenundervisning helt sikkert – jeg kunne selv lære noget af det 😉 Men ja hvis jeg skulle have det i min voksenundervisning,tænker jeg umiddelbart fokus vil være, at de skal lære det for at kunne sammen med de børn de arbejder med….Jeg inddrager altid en masse analoge lege og spil med i min undervisning. Hvilket giver god mening for mig. Men jeg bruger enormt meget tid på at forklare dem hvorfor og hvilken læring de får ud af det og… Læs mere »
Malene Saltoft Pedersen
Medlem
8 år 9 måneder siden
Jeg synes det er et super interessant spørgsmål I rejser – Og jeg kommer til at tænke en smule småfilosofisk: at minecraft jo blot kan anskues som endnu en sti, et univers, et rum – at være i. Hver gang vi åbner en dør til et nyt rum/sti/univers agerer vi også afhængigt af vores indtryk. Går man f.eks. ind i et biologi-lokale fyldt med dyr i glas og sprit – tricker det en masse følelser, som kan få en til at “opfører” sig på ‘en måde – der måske er meget anderledes end, hvis man gik ind i minecraft: “hvad… Læs mere »
Jeanne Rose Hermann
Gæst
Jeanne Rose Hermann
8 år 9 måneder siden

“Kan Minecraft i sin rene form, dvs uden fx fagmål være et objekt for læring?” Ja da! Der er da læring i alt. Er der ikke? Fantasien, kreativiteten, logikken og matematikken spinner da med 120 km i timen når man spiller Minecraft. Læringsmål kan derimod være dræbende for kreativiteten og især for fantasien.

Klaus Thestrup
Admin
8 år 9 måneder siden
hmmm… i sin rene form? altså uden at læreren på forhånd definerer målet? Ja, det er jo netop der udfordringen ligger… Jeg vil vove at påstå, at man kan skabe processer eller deltage i processer, hvor formålet med det, vi gør, dukker op undervejs. Spørgsmålene rejser sig, mens der rodes, bygges, snakkes, prøves, leges, eksperimenteres… Det bliver Minecraft, der starter noget eller udløser noget, men det bliver også andres brug af Minecraft, der tricker noget – for spillet eksisterer jo kun i sin rene form i et klasseværelse, hvor forbindelsen med omverdenen er brudt. Der er altid erfaringer, nye erfaringer,… Læs mere »
Hanne Termansen Kaa
Gæst
Hanne Termansen Kaa
8 år 9 måneder siden

Mine børn synes at Minecraft er kedeligt – altså mine helt egne børn. Men jeg vil TVINGE dem til at spille med mig, så jeg kan se hvad det er… Spændende læsning. Jeg tror spillet kan bruges til alle aldre, og jeg tror helt grundlæggende, det er meget svært at være en del af denne verden og ikke lære – i alle mulige sammenhænge. Og at den formelle læring trækker uformelle tankespor. Tænker Minecraft ligner lidt Sims, hvor der også skabes et univers. Både det visuelle, men også mere etiske overvejelser, hvad er ok og hvad er ikke?

Sarah Louise Lolk Mariussen
Medlem
8 år 9 måneder siden
Gode spørgsmål I rejser. Jeg underviser voksne tosprogede kursister på 9. klassetrin og tænker, at Minecraft sat ind i en uformel eller for den sags skyld formel læringskontekst kan være en svær opgave for dem. Minecraft rummer mange læringsmuligheder og især den eksperimenterende tilgang skaber motivation og engagement hos eleverne, som ville fange vores unge mandlige kursister. Som topsprogsunderviser er min erfaring, at inddragelse af IT i undervisningen kun sker ud fra meget fastsatte rammer og specifikke læringsmål, hvor læreren sjældent går over i vejlederrollen. Kursisterne mangler sprog og IT-færdigheder, som de gerne skulle tilegne sig hos mig, men på… Læs mere »
Lau Jensen
Gæst
Lau Jensen
8 år 9 måneder siden

Kan Minecraft i sin rene form, dvs uden
f.eks. fagmål være et objekt for læring? Ja min nevø var helt vild med minecraft som 8 årig. Så i og med han gerne ville være en del af hele minecraft fælleskabet blev han nød til også at lære at tale og skrive engelsk. Men som sagt i mange andre indlæg her så er det meste vel læring på den ene eller anden måde, hvis man søger kan man altid finde tegn på læring.

Bo Refstrup
Medlem
Bo Refstrup
8 år 9 måneder siden

Spændende diskussion jeres præsentation har affødt! Jeg synes det er yderst interessant, at der rejses spørgsmål om hvorvidt de foreskrevne læringsmål fra undervisningsministeriet kan være en demotiverende faktor ift. kreativiteten og fantasien. Netop det at Minecraft-universet fordrer til eksperimenteren og undersøgelse, hvor processen og de overvejelser spillerne gør sig i forbindelse med konstruktioner af bygninger, mener jeg har et kæmpe læringspotentiale. Jeg mener derfor, at Minecraft i sin rene form har sin berettigelse i en læringskontekst, hvorfor jeg også mener, at målstyring kan være en hæmmende faktor i forhold til de kreative processer, som ikke tåler rammesætning.

Laila Bo Muhs
Medlem
8 år 9 måneder siden

Ja. Målstyring er i det hele taget et ret negativt klingende ord! Jeg deltager i et udviklingsprojekt hvor vi taler om “energigivende mål”. Hvad er det for en størrelse??? Noget med at få energi af at nå et mål…og få lyst til at lære mere. Vi bevæger os lidt over på den psykologiske bane…
Streg over målstyring og istedet målorienteret kreativitet/eksperimenteren på en bane der er kridtet op…og også lidt ud over kanten…??

Dorthe Nielsen
Medlem
8 år 9 måneder siden

Dejligt tydelige og gode billeder I har – spændende diskussionoplæg. Ved en af de andres opgave skrev jeg om, hvordan teknologien kan være motiverende, og det synes jeg faktisk også er relevant at inddrage her. Måske er det netop det, som er medvirkende til at give den indre motivation, hvor man igangsætter aktiviteter for sin egen skyld, fordi de er interessante og tilfredsstillende i sig selv…

wpDiscuz