Socialt udsattes kommunikationsmiljøer

Denne opgave ønsker at beskrive, hvordan grupperinger på Facebook distancerer sig fra det øvrige Danmark ved at skabe netværk for de, der er socialt udsatte i Danmark.

På sider og i grupper på Facebook samles mennesker i sociale fællesskaber, der ønsker at skabe oplysnings- og støttenetværk lyder det fra gruppernes information. De beskrives som steder, hvor ramte borgere kan sparre med hinanden om kampen mod staten og kommunen.

Dette er et uddrag fra et opslag på sådanne sider. Her mødes medlemmerne i debat om nyheder, lovgivning og politiske sager, der inddrager de mennesker, som de ser “som en af deres egne”. Udklippet afspejler en klar diskurs, som sætter spørgsmålstegn ved Danmarks politiske og sociale retning, som vi alle er en aktiv del af.

Vi har en antagelse om at siderne ønsker at distancere sig fra det øvrige Danmark gennem deres retorik og det miljø, som de fælles har skabt. På billedet ses blandt andet, hvordan andre betegnes som “de”, mens gruppemedlemmer selv taler om “os”.

Vi føler derfor, at det i denne opgave kunne være interessant at undersøge følgende spørgsmål:

Er miljøerne på Facebook omkring velfærdsydelser tegn på gruppedannelse og distancering, der skaber et os og dem i samfundet? Er denne gruppedannelse et produkt af kommunikation, hvor man søger mennesker, som er “lig” en selv?

Uddrag fra Facebooksiden “I klemme i det kommunale system”. Her beskriver sidens administrator formålet med siden som har mere end 13.000 medlemmer.   

Mulige forskningsspørgsmål:

Hvorfor melder de sig ind i disse grupper?

Hvad får de ud af det?

Hvad er det helt konkret de skriver i de mange daglige opslag?

Hvad skaber det?

Har personerne interne fællesskaber i grupperne?

Mødes de fysisk?

Sofie, Kasper & Mia

2 thoughts on “Socialt udsattes kommunikationsmiljøer”

 1. Der er utrolig mange muligheder i forhold til analyse, som i også selv skriver. Der er et utal af teorier man kan tage fat i, hvilket gør det super spændende, men samtidig gør det også at emnet bliver meget bredt. Vi tænker at hvis man får indsnævret hvad man vil undersøge vil der være masser at tage fat i.
  Ting vi tænker man kan tage fat i :
  Diskurs, Identitet, Roller, Face-work, Grupper

  Endvidere kunne man undersøge, om ytringerne af negativitet begrænser sig til disse grupper, eller om indholdet spreder sig på et mere generelt plan på Facebook.

  Anders Steno Kjær, Michael Emil Kjørvel, Jonas Klitgaard og Emil Damgaard Andersen

 2. Spændende miljø at møde! Her foregår rigtig meget, som man kan dykke ned i. I undrer jer helt tydeligt over hvad det er der foregår her. Det ser man tydeligt på spørgsmålene. Jeg undrer mig lidt over noget af det, de siger og ville gerne vide noget om hvordan der bliver svaret og skrevet videre på nogle af de her tråde. Der synes jo at være ret forskellige bud på sammenhænge hos det, jeg læser… Så det at følge trådene over tid med screen dumps osv bliver jo pludselig vigtigt. Så I kommer nok til at bevæge jer baglæns, i det omfang, det kan lade sig gøre og forlæns med alle de mange posts og likes, der kommer.

  Jeg ville ikke offentliggøre dem med navn og evt. billede. De har ikke bedt om det og denne blog er faktisk offentlig. Så i en opgave vil jeg mene, at navnene skal slettes. Principielt går jeg selv den modsatte vej: jeg vil have så mange som muligt frem og have en stemme, men ikke uden at de ved det, ellers må de gøres anonyme. De tavse, de svage, de uhørte skal høres og hopefully gøres stærkere ved min tilstedeværelse.

  Jeg står midt i det i alle de udviklingsprojekter og forskningsprojekter, jeg er en del af og skal hele tiden træffe de her nogen gange umulige valg. der er en formel side af sagen: hvad man må, – der er hvordan det man gøre, bliver opfattet – og en personligt/principiel: hvad jeg vil i mødet med dem, jeg øh ja, møder…

Leave a Reply