Afleveret den 26. marts
Skriftlig læringslog til E3U for Peter Arentzen tilknyttet New Nordic Youth – efterskolen for iværksætteri.
Titel: Teach the Teachers
Ingen ting her og ingen ting der.
Min opgave/udfordring startede oprindelig som lidt af en abstrakt ide uden skole, uden lærere og uden elever udelukkende med et projekt om at få en efterskole op at stå til sommeren 2017. New Nordic Youth – efterskolen for iværksætteri (NNY). I foråret 2016 var der reelt ingen bygninger, ingen tilladelse, ingen kommunale garantier, men blot en vision hos tre lokale ildsjæle og skolelærere i Halsnæs, som lige havde fået afslag på at købe en af kommunes nedlagte folkeskoler i Kregme. Jeg havde på det tidspunkt bopæl i kommunen og læste om projektet i lokalavisen og faldt pladask for ideen. Da de samtidig begyndte at gå efter Toruplund Kursuscenter, som jeg selv har været med til at indrette som kursuscenter i sin tid og som lå dødt hen efter en konkurs, så var jeg solgt.
Først handling, kreativitet, omverdensrelation og personlig indstilling, men stadig meget lidt faglighed.
I første omgang tog jeg kontakt for at høre, hvad jeg kunne gøre for dem omkring at skabe kontakter og opmærksomhed omkring projektet, som reelt er det første af sin art i Danmark. I den første periode handlede det mest af alt om at bruge mit netværk til at skabe opmærksomhed om projektet i uddannelseskredse, i erhvervslivet, blandt fonde og ikke mindst politisk. Jeg har aldrig før arbejdet målrettet med entreprenørskab, innovation og iværksætteri og havde overhovedet ingen teoretisk ballast. Men som selvstændig i mere end 15 år, hvor nødvendigheden nogle gange lærer halvnøgen mand at være kreativ, så var jeg nysgerrig og jeg havde også gamle kolleger og venner, der havde arbejdet med og undervist i innovation og entreprenørskab på CIEC og CBS, samt i gymnasieskolen. Så da muligheden bød sig til at deltage i tredje udgave af E3U – efteruddannelse i entreprenørskab på tværs af uddannelsesniveauer, så sprang jeg på og først efterfølgende begyndte jeg med efterslæb sammen med ildsjælene at definere hvad min kommende nyerhvervede viden omkring entreprenørskab skulle bruges til. Sideløbende hermed begyndte efterskolen at tage form. Der blev indgået en aftale med Møns Bank om at leje Toruplund, kommunen stillede med en underskudsgaranti fra en enig kommunalbestyrelse og sidst men ikke mindst skolen fik ministeriets godkendelse. Så nu manglede man blot mellem 60 og 130 efterskoleelever ved årsskiftet 2017. Der er nu over 60 elever tilmeldt til start til sommer og skolen er en realitet og der skal minimum ansættes 6-8 lærere inden 1. august. Allerede her kan min viden om test og personvurdering måske være med til at gøre en forskel.
Så definering af udfordringen stadig uden at være tynget af stor viden og indsigt i entreprenørskab
Første opgave/udfordring handlede meget løst om at sørge for at der var en rød tråd i skolens undervisning og at alle lærere havde en fælles forståelse for iværksætteri. Denne beskedne målsætning blev hurtigt reformuleret til at give alle kommende undervisere på New Nordic Youth – efterskolen for iværksætteri en indføring i de teoretiske og didaktiske aspekter omkring entreprenørskab og iværksætteri med særlig henblik på skolens værdigrundlag, mission, vision og passion uden samtidig at fjerne den enkelte undervisers innovative og kreative tilgang og nu, hvor vi ved at skolen er en realitet, er opgaven/udfordringen så endt med at blive tituleret: En teoretisk og praktisk indføring i entreprenørskab og iværksætteri for alle (fag)lærere på New Nordic Youth. Det betyder ikke, at alle aspekterne fra den lange formulering er skrottet, men blot at de alle har været oppe og vende og nu mere eller mindre er indarbejdede i konceptet.
Et undervisningsdesign begynder at få konturer og tage form
Det vil være lidt af en overdrivelse at kalde det nuværende koncept for et undervisningsdesign og det er i hvert fald ikke et afprøvet undervisningsdesign, da det først er ved at tage form i denne uge, men det er overordnet blevet godkendt af ledelsen på NNY og min makker har ligeledes nikket til oplægget til designet.
Undervisningsdesignet kommer til at indgå i en intro uge for nye lærere som skal starte på skolen 1. august. Der bliver tale om en dag, hvor formiddagen er teoretisk funderet og eftermiddagen er praktikkens tegn.
Formiddagen vil komme til at tage udgangspunkt i ”Taksonomi i Entreprenøruddannelse – perspektiver på mål, undervisning og evaluering” og dermed med udgangspunkt i taksonomiens 4 dimensioner holdt op mod de tre parametre: mål, viden og kunnen sat ind i en progressionsramme fra 9. til 10. klasse, hvor dele af”Progressionsmodel: Entreprenørskabs- og innovationsundervisning, samt elementer ”Fra drøm til virkelighed – Om nordiske kompetencemål og didaktiske principper for undervisning i entreprenørskab” vil blive inddraget.
Bindeleddet mellem formiddagens meget teoretiske approach og eftermiddagens gør-det -selv aktivitet bliver på en eller anden måde ”Entreprenørskab i teori og praksis – paradokser i spil”, hvor man tager udgangspunkt i praksisnære fortællinger om entreprenørskab for først senere at få koblet – ikke Kolbet 🙂 – relevant teori på. Det er en måde at arbejde på, som passer fortrinligt til undertegnedes adfærdsprofil, hvor det BLÅ administrator-gen er totalt fraværende og hvor Organisation og Ledelse blev læst ti år efter at være startet som leder.
Eftermiddagen bliver som tidligere nævnt meget praktisk case orienteret og inspireret af ”Innovation i undervisningen” af Erik Terp og Michael Thing (Sidstnævnte har jeg været entreprenant med i vores studietid. Vi vidste blot ikke at det hed sådan den gang). Opgaven går i alt sin enkelthed ud på at man i tre grupper bliver sat til at skabe et tværgående entreprenant undervisningsforløb, der inddrager flest mulige obligatoriske fag. Herefter gennemgår hver gruppe deres forløb for de andre to grupper og de tre ildsjæle og får konstruktiv feedback/kritik, hvorefter grupperne går tilbage og tilpasser forløbet med det som de mener at de kunne bruge af feedback’en, hvor efter at man mødes igen og fremlægger hvad man er nået frem til. Det skulle meget gerne munde ud i noget, der meget nemt kan blive til tre virkelige undervisningsforløb.
Mængden af refleksioner og mængden af viden er proportionale.
Da mit vidensniveau befandt sig på et meget lavt stade, da jeg startede på dette her, har selve det at begynde at læse om og studere Entreprenørskab, Innovation, Kreativitet og Iværksætteri været en aha-oplevelse, fyldt med både nye vinkler, men også med masser af elementer som var genkendelige fra ”Den Lærende Organisation”, hvor folk som Senge og Nonaka også diskuterer Top-Down og Buttom-Up, Kreativitet, Innovation mm. og hvor min viden om persontrækteori også er kommet mig til gode. Der har været inspirerende oplæg og mindre inspirerende oplæg, men næsten alle har på en eller anden måde skabt grobund for refleksion og eftertanke, ikke mindst, når man efterfølgende fik læst den litteratur, der knyttede sig til oplægget. Mest af alt har det sociale og faglige arbejde i min gruppe været unikt. Sjældent har jeg mødt en flok så entusiastiske og engagerede mennesker, der vil gøre en forskel for deres elever i grundskole og efterskolemiljøet og som brænder igennem i hvert fald hos mig og med garanti også hos eleverne. Disse ildsjæle har jeg lært meget af. Jeg har også lært utrolig meget af tre ildsjæle på New Nordic Youth – efterskolen for iværksætteri – Jane, Jesper og Dennis, som har været i stand til at smitte mig med ildsjælsvira og som har sparret med mig hver gang jeg har stillet ”dumme” spørgsmål for at kunne komme videre med min opgave på E3U. Det bliver så fedt at være en del af holdet fremover. Jeg glæder mig til den rejse, som vi skal ud på med storme, høje bølger, måske mand over bord, men også med små stjernestunder, hvor vi kan sige til os selv, at vi var med til at gøre en forskel for 100 unge mennesker, som vi sender videre ud i livet betydelig bedre rustet end da de kom.
Farum den 26. marts 2017
Peter Arentzen