Læringslog – Kenneth Johansen

Da min medunderviser på vores projekt, Ane og jeg påbegyndte dette E3U uddannelsesforløb havde vi en masse forestillinger og ideer om, hvordan vi kunne anvende metoder og didaktiske indgange til at undervise i entreprenørskab og iværksætteri. Det har siden ændret sig meget – og var vi begge blevet spurgt dengang, hvordan vores undervisningsdesign skulle tage sige sig ud efter endt uddannelse, havde ingen af os nok gættet på, hvor meget det ville rykke sig. Det har virkelig været et lærerigt forløb, hvor vi har suget til os, fået et rigtig godt netværk til andre meget engagerede og entreprenante undervisere som vi også har oplevet har fået en masse med hjem.

Ungdomsskolen søgte i foråret 2016 kommunal støtte til at implementere entreprenøriel læring og det innovative og entreprenørielle mind-set i undervisingen i grundskolerne i kommunen.
Kommunalbestyrelsen godkendte så projektet og det tilhørende budget ifm. Forårets budgetforhandlinger, hvilket gjorde at projektkoordinator pludselig fik meget travlt med at finde undervisere, grej og fik sendt ansøgninger, lavet projektbeskrivelser og fik formuleret de pædagogiske og didaktiske overvejelser som ligger bag hele projektet.

Projetet skal sørge for at gøre opmærksom på, at det er muligt at være ung iværksætter i FMK, men også hjælpe spirende iværksættere med at komme i gang helt konkret via Ungdomsskolens mobile iværsætter-værksted, så de unge får øjnene op for muligheden for at starte egen virksomhed. Iværksætteri er en af de ting som Faaborg-Midtfyn kommune gerne ser meget mere af og som er tæt beskrevet i kommunens udviklingsplan. Det skaber nemlig nye, spændende arbejdspladser, som på sigt kan være med til at skabe vækst i kommunen og sikre øget bosætning, fastholdelse af de unge, deres kommende børn og borgerne.

Projektet er lokalt forankret i kommunalt i Ungdomsskolens regi og drives af elevernes lyst og motivation. Det skal være sjovt, kreativt og motiverende at deltage. Målet er at flere af de deltagende elever bliver opmærksomme på muligheden for at starte egen virksomhed – og gerne i lokalområdet.

Projektet er tænkt som et tilbud til grundskolernes unge i Faaborg-Midtfyn kommune og give dem en mulighed for at erhverve sig et grundlæggende kendskab til iværksætteri og mulighederne for at springe ud som selvstændig. Ungdomsskolen ville med projektet også sørge for, at få uddannet nogle undervisere, som vil kunne anvendes i overbygningsklasserne og gymnasierne i Faaborg-Midtfyn kommune og udbrede kendskabet til entreprenørskab, iværksætteri og innovation.
Ungdomsskolen vil via det mobile Iværksætterværksted samtidig give de unge i kommunen mulighed for få “snuset” til det at være iværksætter og selvstændig og samtidig motivere de unge til at få sat gang i ideer og projekter – holde fokus på dem, lave markedsføring, og ikke mindst – få dem “afprøvet”

Ugeforløbene som udbydes til overbygningsklasserne i kommunen sigter mod, at vække interessen for iværksætteri og entreprenørskab, og det selv at skabe noget i lokalområdet, som også har værdi for andre. Målet med undervisningsforløbet er bl.a.

  • Introduktion til det entreprenante mindset
  • at skabe undren
  • at blive bevidst om egne kompetencer
  • at vi får styrket elevernes tro på eget værd
  • at de elever, der er blevet nysgerrige på emnet, vil deltage i det mobile iværksætter værksted, som er koblet på projektet.

Tilbuddet om et undervisningsforløb er i sin nuværende fase netop udbudt som et forløb af en uges varighed, og et tilbud til Faaborg-Midtfyns folkeskoler med overbygningsklasser (8.-10. klasser). Det kan være hele klasser eller f.eks. udbydes i emneuger, valgfagsuger e.l.
Vi håber naturligvis at en masse af vores skoler vil tage imod tilbuddet om et forløb. Det er der enkelte muligheder for i nuværende skoleår, men især også i det kommende skoleår 2017/2018 – og ikke mindst skoleåret 2018/2019.

 

Hvordan har vores udfordringen ændret karakter?
Da vi påbegyndte E3U-efteruddannelsen, stod vi overfor at skulle påbegynde vores undervisningsforløb i august 2017. Men forskellige omstændigheder har gjort, at undervisningen som nævnt ovenfor kan påbegyndes medio april. Derfor har vores udfordring udvidet sig fra først at omhandle vores udfordringer med målgrupper, der strækker sig fra 8 – 10 klasse, til nu også at omhandle tidsmæssige samt indholdsmæssige udfordringer.

Udfordringer

Undervisningen bliver udbudt medio april, og skolerne får ca. 3 uger til at tilmelde sig.

  1. Vi ved ikke hvor mange skoler der tilmelder sig, og om deres undervisningsplaner tillader et ugeforløb så sent på skoleåret. pt. har en skole tilmeldt sig et forløb i juni måned (HURRA!!)vi har dog et max på 4 skoler, da vi ikke har midler til mere undervisning i indeværende sæson.
  2. Vil vores undervisningsdesign kunne matche elever fra 8 – 10 klasse? Det må komme an på en prøve – og løbende evaluering og tilpasning af undervisningsdesignet må forventes og finjusteres.
  3. Dette forløb skal blive en succes, da det kræver en succes og synlige resultater for fortsat at modtage økonomisk støtte fra kommunen, og dermed fortsat, at kunne udbyde undervisningen de næste mange skoleår, for på den måde at få etableret den entreprenørielle læring som en fast bestanddel af undervisningen i grundskolerne – og senere også på tværfagligt og implementeret del af den faste lærerstab på vores grundskoler .

Heldigvis har vi fuld opbakning fra vores ledelse, der i den grad tror på os og vores projekt. Det betyder selvfølgelig også, at ledelsen hjælper os på alle måder den kan, således at dette projekt kommer så godt fra start, som overhovedet muligt.

Det videre arbejde
Vores videre arbejde kommer til at centrere sig om at få udarbejdet vores endelige undervisningsdesign, der jo skal gå i luften medio april umiddelbart efter påske. Vi har allerede et færdiglavet ugeskema klar. Vores tid kommer derfor til at gå med at afprøve øvelser og metoder samt finde relevante samarbejdspartnere og materialer, der skal indgå vores undervisning.

Motivator frem for underviser
Jeg synes vekslingen imellem oplæg, øvelser, opgaver og cirkelreflektionern har fungeret rigtig godt. De forskellige opgaver, og især cirkelreflektionerne, der ligger mellem seminarene, har været med til at fastholde mig i det entreprenante mindset, og har dermed fungeret som en motivation i udarbejdelsen af vores undervisningsdesign.

Det jeg især vil tage med mig fra undervisningen er hele måden undervisningsdesignet og mange af de øvelser som undervisningen ifm. E3U-forløbet har været opbygget på. F.eks. var det spændende at se hvad en negativ brainstorming kunne udrette ift. mindsettet og hele ideen med at blive i det kreative rum og univers i så lang tid som muligt, inden man som alle almindelige mennesker bliver løsningsorienteret.
Jeg har i den grad også fået øjnene op for de sindsygt mange muligheder, der alene ligger i begrebet socialt entreprenørskab, især i disse tider hvor vi i bl.a. vores kommune er meget optaget af borgerinddragelse og involvering i en masse processer og på alle niveauer. I den grad noget som vi er blevet opmærksomme på kan bruges i vores undervisningsdesign og i samspil og dermed samarbejdspartner med vores bevillingshaver “kommunen”. Vi vil styrke hver elev i arbejdet med de 3 andre principper i taksonomien. Derfor vil vi gå fra E3U med ideen om at være motivatorer. Vi har, både Ane og jeg lært, at selv om iværksætteri og entreprenørskab er noget der kan tillæres, så er det så utrolig vigtigt, at lysten og gejsten til at skabe værdi for andre kommer inde fra eleven selv.

Kenneth Johansen