Cirkelrefleksionsøvelse 2- Kreativitet
Hvad er kreativitet for mig.
Hvornår er jeg kreativ i undervisningssituationen?
Gruppe 4 G.
Arne Tang-Petersen– Teknisk Skole Silkeborg
Johan Gaardsted Braae – Teknisk Skole Silkeborg
Henrik Rathje – Skive Tekniske skole
Kreativitet for mig:
Er at komme med oplæg, ideer og inspiration til at gøre noget anderledes eller ud over det man nødvendigvis ”plejer at gøre”. Plejer at gøre er noget man har gjort før eller er en normal måde at gribe tingene an på – det at være kreativ er ofte at vende tingene om for, at man får tingene vist/ undersøgt/ dokumenteret på en anderledes måde og ofte udfordret på at anskue tingene i en anden vinkel.
Det handler om at sætte eleven uden for den zone og kontekst de normal arbejder i /for at de tænker og arbejder anderledes med opgaverne og dermed også finder alternative løsninger.
Hvornår er jeg kreativ:
Ofte er det i situationer som kræver noget anderledes fremlæggelse eller videns indlæring end det der normalt bliver brugt. Er det vanskelig tilgængelig viden og uforståelig eller måske i elevens øjne fuldstændig ligegyldige fag og fagligheder kræver det ofte tingene gjort på en måde der gør det vedkommende og forhåbentligt bliver u-undværlig for at få faglighederne til at gå op/ få vidensniveauet på plads på tværs af flere fag og ind i en kontekst der passer til uddannelsen ”man” er i gang med at tage.
Hvornår har jeg været kreativ i undervisningssituationen:
Undervisning eller samarbejde med lærergrupperne om at få omsat bekendtgørelser til undervisningsplaner hvor der skal tænkes på alle elevtyperne, alle undervisningsforløbene på tværs af uddannelserne inden for Hotel og restaurant uddannelserne. Det er underviserne der skal beskrive forløbene i henhold til gældende lovgivning, skolens standard for undervisnings og bedømmelses planer m.m. , der tager hensyn til det pædagogisk didaktiske grundlag som skal være den bærende undervisningsform og metode på skolen.
Alt sammen en nødvendig hed for at kunne gennemføre undervisning efter gældende love og paragraffer omsat til en plan underviserne kan gennemføre med eleverne/lærlingene og nå til slutmålet på ”grund- og hoved-forløb” og til slut at kunne gennemføre diverse slutmål og eksamener efter gældende regler.
Alt kreativitet udspringer af igennem leg og lyst at få tillært det der skal til i livets uddannelse.
Kreativitet – Johan Braae
I forhold til at Arne her skriver om at kunne tolke det pædagogiske/didaktiske grundlag, bekendtgørelsen og diverse målpinde + samtidig at holde den enkelte elev for øje – er jeg meget enig. For mig som underviser er det en af hverdagens helt store udfordringer, at kunne rumme alle de forskellige elevtyper og samtidig tolke det pædagogiske/didaktiske grundlag, bekendtgørelsen og målpinde + samtidig at sikre, at eleverne kommer fra skolen og føler at de er blevet bedre i deres fag og er mere dannede som samfundsborgere – det kræver stor kreativitet J
For mig er kreativitet en kombination af udenadslære på feltet og en barnlig inspiration og lyst til at lege og ”opfinde” nye veje at gå og finde nye måder at gøre tingene på.
Hvis overvægten kommer til at være baseret på det lærte stof, vil tankerne og processerne komme til at være for firkantede og statiske, da det er vigtigt kun at bruge det lærte stof som base for inspiration.
Er der derimod en overvægt af leg og umiddelbar inspiration er der fare for at processen i de fleste tilfælde bliver for usaglig, da det ikke har bund i noget faktuelt eller så meget af det lærte stof.
Som underviser er det vigtigt, hele tiden at kunne trække referencer tilbage til et ”klassisk” stof, men samtidig også finde måder at gøre det på sin egen måde – at gøre stoffet til sit eget.
Det samme gælder for eleverne. Hvis man for eksempel giver en elev uden nogen som helst erfaring på et område, en kreativ opgave, er der stor sandsynlighed for at dette vil mislykkedes, da elev ikke vil have nogen idé om, hvor han/hun skal starte og slutte.
Har man derimod givet eleven et udgangspunkt i ”klassisk” stof, som inspiration, så vil opgaven være meget nemmere at løse. Dog vil der være en fare for, at det klassiske stof bliver brugt som rettesnor/facit. Og ikke kun som inspiration til at arbejde ud fra.
Refleksionen er klar til Henrik
Kreativitet Henrik Rathje:
Jeg er helt enig når Arne og Johan skriver at kreativ undervisning er når undervisningen gribes and på nye anderledes måder, hvor man finder nye måder at gøre tingene på.
Når jeg tænker tilbage på den undervisning som jeg selv har modtaget gennem tiden så er det de undervisningsforløb hvor en kreativ underviser har undervist på en kreativ måde, som jeg dengang måske ikke engang opfattede som undervisning, været dem som har gjort størst indtryk på mig.
En kreativ undervisning som fænger eleven gennem oplevelser og følelser er som jeg ser det noget helt specielt som skaber langtidsholdbar læring og dannelse.
Hvornår er jeg kreativ i undervisningen:
En del af min undervisning er projektorienteret hvor eleverne selv formulerer en problemformulering som de arbejder ud fra.
Mange af eleverne har svært ved at vælge et emne som skaber motivation for deres videre projektarbejde. Jeg forsøger at hjælpe disse elever i gang med en problemformulering som tager afsæt i ”elevens verden” f.eks. hans/hendes interesser.
At kalde denne undervisning/vejledning for kreativ, vil efter min opfattelse ikke være rigtig. Der i mod kræver det ofte kreativitet at få ”elevens verden” implementeret i problemformuleringen, når det sker skaber det et motivations-niveau som ellers kan være svært at nå.
Kære alle tre
Hermed en lidt sen kommentar 🙂
Der er mange gode pointer i det, I skriver, men det jeg særligt falder over, er følgende: Det er ret interessant, at det kan være en kreativ proces at arbejde med at udmønte bekendtgørelser i konkrete undervisningsplaner: Jeg er dog helt enig. På universitetet kan vi selv lave kursusbeskrivelser for enkelte fag/kurser, men der er stadigvæk en masse forskellige hensyn, vi skal tage: Hvad vil studienævnet (der skal godkende beskrivelsen) gerne se, hvad vil eksterne (som måske har støttet et projekt) gerne se osv. Ligeledes kan det at skulle tilpasse et forløb til forskellige elevtyper kræve kreativitet. Desuden er I inde på begreber som leg og det lystbårne – hvis I er interesserede i det, har jeg et par kolleger, der arbejder meget med det. Sidst men ikke mindst lægger jeg mærke til det, Henrike skriver om at få “skruet” projekter sammen, så de både er fagligt relevante og interesserer eleverne. Du vil ikke kalde vejledning heri kreativ – det vil jeg måske heller ikke – det er måske nærmere noget med at skabe nogle rammer for kreativ udfoldelse.