Refleksionsøvelse på kreativitet efter seminar 2 – Julie-Marie Terkildsen
Kreativitet er for mig en rimelig kompleks størrelse. Jeg synes nemlig, at man kan tale om kreativitet på mange forskellige måder og i forskellige sammenhænge. Jeg tænker oftest på kreativitet som ”noget utraditionelt, at ”man” formår at se uden for rammerne, laver sine egne regler for, hvad der virker og ikke virker og på den måde kommer frem til løsninger/produktioner. Derudover tænker jeg mest på kreativitet som en form for ”håndværk”. Altså de her klassiske kreative ”designfag”, hvor der bliver skabt nye fysiske produkter – altså ret stereotypt, selvom jeg fuldt ud erkender, at jeg mener, at kreativitet er lige så vigtigt og nødvendigt inden for alle mulige andre fag og områder – her bliver det bare meget mere abstrakt og uhåndgribeligt for mig.
Jeg synes egentlig ikke selv, at jeg arbejder særlig kreativt, og slet ikke ud fra min egen definition af kreativitet, og når min undervisning bliver kreativ, er det for det meste pga. nogle uforudsete problemstillinger ift. Min planlægning. Dette kan være manglende varer, næsten ingen elever/dobbelt så mange elever som beregnet, manglende lokaler ea Derudover forsøger jeg nogle gange at arbejde kreativt med min undervisning ved at kaste mig selv lidt ud på dybt vand og afprøve nogle ting, hvor jeg ikke aner, hvad udfaldet vil blive? Oplever eleverne en reel læring omkring emnet eller taber jeg dem undervejs i processen? Som oftest synes jeg dog, at der kommer noget rigtig godt ud af det.
I forhold til en konkret undervisningssituation har jeg forsøgt mig med at udfordre eleverne på lidt forskellige måder ift. deres selvstændighed og deres forberedelsesevner. Jeg har fået lavet en spand med en masse træbrikker i 4 forskellige farver. Eleverne kan eksempelvis få udleveret en opskrift dagen i forvejen, som de skal forberede sig på til den praktiske udførsel. Dagen efter går vi i køkkenet, eleverne har nu 10 minutter til at stille alle de spørgsmål de kan have fra deres forberedelse. Derefter får de udleveret 4 brikker (i hver deres farve). Nu må eleverne gå i gang med deres ret. Undervejs må de stille et spørgsmål, for hver af deres brikker – og alle spørgsmål tæller med – så de skal tænke sig godt om, inden de ”åbner munden” og fx spørger om, hvor saltet er. Jeg synes dette virker rigtig godt, på forskellige tidpunkter i deres undervisningsforløb. Omvendt kan jeg finde på at bruge brikkerne i teori, hvor jeg vil fremme deres evne til at få stillet spørgsmål til teksterne og undervisningen, hvor de igen får x antal brikker udleveret og så skal de bruge dem til at stille spørgsmål med inden timen er forbi.
Refleksionsøvelse på kreativitet efter seminar 2 – Kenneth Poulsen
Julie har efter min mening allerede beskrevet, hvad jeg også omfatter som kreativitet. 🙂
Hvornår er man kreativ og hvornår er man bare ”hverdagsagtig”, jeg opfatter ikke mig selv som et særligt kreativt menneske, også alligevel.
Kreativitet er efter min opfattelse når man er iderig, kunstnerisk, opfindsom, nysgerrig og når man ser muligheder fremfor begrænsninger.
Kreativitet forbindes tit med noget konkret, som f.eks. bygge noget ud af LEGO, lave en kurv af siv, flette en blomsterkrans, men jeg mener at man er ligeså kreativ når mine elever f.eks. finder en anden indgangsvinkel til at løse en teoretisk opgave.
Mange mennesker (tror jeg) opfatter ikke sig selv som kreative, men tænker at det jo bare er min hobby, eller det var bare noget jeg fandt på.
Min svigermor er nok det mest kreative menneske jeg har kendt, hun kunne lave alting ud af ingenting. Intet skulle gå til spilde og jeg er sikker på, at hun ikke opfattede sig selv som kreativ.
Som udgangspunkt opfatter jeg ikke mig selv og min undervisning som kreativ. Men efter længere tids eftertænksomhed er vi vel alle kreative, og som Rikke Hansen også sagde er vi alle kreative, og der skal blot arbejdes med dette for at styrke denne kompetence.
Jeg er mest kreativ i min undervisning, når der sker noget uforudset, dvs. når undervisningen pludselig tager en anden drejning end forventet, eller når det forberedte materiale slipper op før tid.
Angående kreativitet i en konkret undervisningssituation, må det være da jeg manglede en anderledes måde at repetere et kendt stof på. Så for ikke bare at lave det samme kedelig tavle undervisning, udviklede jeg en Kahoot og en Jeopardy quiz, dette var en måde som eleverne fandt sjovt og faktisk også lærerigt.
Refleksionsøvelse på kreativitet efter seminar 2 – Kathrine Ottosen
Jeg kan sagtens give Julie ret i, at kreativitet er en kompleks størrelse, men jeg synes at både hende og Kenneth sætter en masse gode ord på, hvad kreativitet kan være. For mig er det at få lov at være kreativ noget af det, som er med til at gøre læring sjovere. Det at skabe noget nyt, overraskende, altså gøre ting på en anderledes måde, ud fra de ressourcer man allerede er i besiddelse af. Når man anvender, de ressourcer man har på en ny og innovativ måde, opstår der altid noget kreativt, og der finder helt sikkert en masse læring sted. Det kan være den måde man dækker bordet på, anretter maden anderledes, bytter en råvare med en anden, så retten får et anderledes udtryk eller smag. Når man gør dette, har man tænkt nogle tanker ud fra den viden man allerede har omkring det pågældende emne og ens refleksion kører på højtryk, samtidig med at man eksperimenterer og improviserer for at løse de problemer og udfordringer, man står overfor i situationen.
Jeg prøver at være kreativ i de undervisningssituationer, jeg ved, der kan være ”kedelige” for eleverne. Det kan for eksempel være på kokkenes sidste forløb, hvor en repetition af slagtedyrene er en nødvendighed. For at de ikke skal høre på mig hele tiden, når vi har teori, prøver jeg at gøre undervisningen anderledes. Enten i form af spørgsmålskort, kahoot, gruppeopgaver med fremlæggelse. Jeg prøver på at gøre det mere til en leg, hvor eleverne får al deres viden sat i spil og samtidig får indhentet noget nyt.
Jeg havde på et tidspunkt en stor caterklasse med 27 elever. På dette forløb skulle de arbejde med det kolde køkken og smørrebrød. Men det traditionelle smørrebrød var de alle bekendte med, så vi skulle gøre noget andet for det ikke bare blev en gentagelse af noget, de kendte i forvejen og for at de kunne reflektere over den viden, de allerede havde. Så jeg gik i fryseren og fandt en masse forskelligt kød, fisk og fjerkræ, samt masser af forskelligt grønt fra grøntrummet. Hver gruppe valgte nu 3 forskellige emner, der skulle være hovedemne på deres smørrebrød. Derefter blev de bedt om at brainstorme på, hvilke tilberedninger man kunne lave på emnet, samt hvilke garniture og smage der ville komplimentere det godt. Eleverne kom med vildt mange ideer og spændende forslag, der gav mig mulighed for feed up. Med hensigt på at eleverne også kunne nå deres målpinde inden for dette fag, blev hver gruppe bedt om at lave 100 stk af hvert stykke smørrebrød.
Eleverne kom i køkkenet og gik med stor gåpåmod i gang med at producere det smørrebrød, de selv havde valgt. Der blev arbejdet godt rundt omkring i grupperne, og de var gode til at supplere hinanden. Jeg kunne gå rundt i køkkenet og hjælpe dem og smage på det, de havde lavet og give dem feed back på det undervejs i deres processer. Således at eleverne kunne rette deres ting til, så de fik unikke produkter.
Det blev fx til
- Saltbagt selleri m. æbler
- Rødbedesylte m. kyllingelevermousse og solbærkompot
- Bagte jordskokker m. hasselnøddepesto
- Hønsesalat m. syltede græskar og græskarkerner
Til sidst blev stykkerne samlet, smagt og solgt – under smagningen havde vi en snak om, hvad man kunne gøre, hvis man skulle lave dette igen eller bruge nogle af elementerne igen til noget andet – så feed forward.
Under denne proces fik eleverne lov til at arbejde i et kreativt læringsmiljø, og det er for mig vigtigt, når der skal finde læring sted. Jeg mener, det er med til at styrke elevernes self-efficacy, når noget de selv har ”fundet på” lykkes for dem. Det viser også, at de har reflekteret over den undervisning, de tidligere har modtaget og bragt den videre til nye opgaver – og når man så får positive tilbagemeldinger på noget, man har lavet, bliver det bare endnu bedre. Som Kenneth var inde på og som Rikke Hansen sagde, er vi alle kreative, nogen bare mere end andre og det er vigtigt at styrke denne kompetence i læringsprocessen.
Refleksionsøvelse på kreativitet efter seminar 2 – Per Søndergaard
Kreativitet for mig er at løse en opgave anderledes end normen, og måske bedre end den traditionelle løsning. Kreativitet kan, efter min opfattelse, have afsæt i en kunstnerisk kreativitet og/eller en teknisk kreativitet. De vægter dog lige tungt i min optik.
Jeg er meget enig med Kathrines ift. at en kreativ tilgang til undervisningen kan være med til at gøre en potentiel læring sjovere. Jeg skrive potentiel fordi vi aldrig kan garanterer vores elever læring, men vi kan skabe nogle rum som giver god undervisning og de mest optimale vilkår for elevernes faglige udvikling og forhåbentlig også læring.
Jeg er ofte kreativ i situationer hvor ressourcer eller tid er begrænset eller hvor undervisningens rammer er blevet ændret uden varsel. Noget som tilsyneladende er en fællesnævner for flere af os i gruppen.
Kreative tanker/handlinger kan dog også opstå hos mig fordi lysten og behovet for forandring er så stor, at nye tanker omkring ens undervisning, eller løsning af en konkret problemstilling har medført en anderledes tilgang til en given opgave. Ofte er det inspireret af nogle omverdenforhold eller fordi en kollega har skabt noget som man kan bygge videre på.
Et konkret eksempel på hvor jeg mere eller mindre ubevidst har arbejdet entreprenøriel og nytænkende har været igennem mit/vores TjenerNetværk. Her er formålet at fremme tjenerfaget igennem en anderledes tilgang til faget, og med involvering af elever på både grund- og hovedforløb. Tanken med TjenerNetværket var oprindeligt at tilbyde vores brugere nogle anderledes tilbud som ikke fandtes andre steder, og med kernefaglighed som omdrejningspunkt. Fx har vi gennemført dagsseminarer omkring elevfastholdelse i Hotel- og restaurationsbranchen v/Torben Størner. Ledelse, motivation og konkurrence v/ Søren Ledet fra Michelin restauranten ’Geranium’. Service og gæstebetjening v/ Bent Christensen – Grundlægger af den danske spiseguide m.fl.
I dag har vi afviklet over 20 forskellige netværksarrangementer på og uden for skolen, og med nye temaer hver gang. Vi har i dag over 3000 brugere på vores Facebookgruppe, og er nu ved at søsætte TjenerForeningen Danmark som skal bakke op omkring uddannelsen, vejledede omkring forskellige brancherelevante emner, konkurrencer m.v.
Ved hvert arrangement har elever på forskellige niveauer helt eller delvis været involverer i planlægningen, klargøringen og gennemførelsen, og vores grundforløbseleverne får muligheden for at netværker med potentielle arbejdsgivere som har set dem arbejde under arrangementet.
For mig handler kreativitet også om motivation, og som Kathrine nævner, at styrke elevernes self-efficacy. Ved at tænker kreativitet ind i vores undervisning kan vi give vores elever nogle redskaber til at navigerer i forskellige sammenhæng. Fx ved en ”legende” tilgang til undervisningen og ved at give friheden og muligheden for at eleverne kan arbejde åbent med forskellige problemstillinger ud fra de ressourcer de har til rådighed. Ved at give eleverne autentiske opgaver som også udfordre deres kreativitet, er det min oplevelse at eleverne vokser både menneskeligt og fagligt samtidig med at de lykkes på skolen.
Kære alle fire
Hold op der er mange gode ideer og refleksioner her, og så er det også bare et meget læseværdigt blog-indlæg – jeg kommer muligvis til at bruge dette indlæg som eksempel – så er I advaret 🙂 I har i høj grad sagt det selv, så mine kommentarer bliver meget kortfattet:
Mange af jer nævner det med at være kreativ, når der sker noget uforudset, eller der på anden måde er problemer/udfordringer. Det er jo det, der nogle gange kaldes constraints, hvilket man også kan bruge som en bevidst strategi overfor eleverne, hvilket I giver mange fine eksempler på, hvordan man gør: Julies klodser, Kathrines øvelse med at vælge tre emner/ingredienser etc.
Der er også flere af jer, der er inde på det med at være mere/mindre kreativ som underviser. Jeg opfatter heller ikke mig selv som vanvittig kreativ, men måske god til at skabe rammer for kreativitet? Og så er jeg helt enig med dig Per – vi kan ikke garantere læring, kun skabe gode rum herfor.
Kathrine skriver: “Når man gør dette, har man tænkt nogle tanker ud fra den viden man allerede har omkring det pågældende emne og ens refleksion kører på højtryk, samtidig med at man eksperimenterer og improviserer for at løse de problemer og udfordringer, man står overfor i situationen”. Det lyder som om du faktisk beskriver Schöns begreb Reflection-in-action, hvor man som erfaren praktiker næsten er i stand til at reflektere og eksperimentere/handle på samme tid. En gang i mellem er der også behov for efterfølgende refleksion (reflection-on-action), men som erfaren praktiker kan man oftest “nøjes” refleksion “on the go”.
/Helle