Introduktion
På denne side vil der blive gennemgået pædagogik der relaterer sig til gymnasieundervisning. Her vil pædagogiske principper fra Jesper Tække og Michael Paulsen blive kort opridset, og dernæst sat i relation til online dialogisk undervisning. Dernæst vil DiDAK cirklen blive introduceret og sat i relation til dialogisk online undervisning.
Knapperne herunder kan bruges til at navigere ned på siden.

Ifølge Tække og Paulsen(2016) har der været tre digitale bølger i undervisningen, og netop den tredje bølge er udgangspunktet for, hvorfor netop du skal lave dialogisk online undervisning.

Diagrammet stammer fra Paulsen & Tækkes artikel: Undervisning og de tre digitale bølger – Distraktion, koncentration og engagement
“I den første bølge trækkes opmærksomheden væk fra undervisningen.
I den anden bølge begynder lærerne at anvende sociale medier i deres undervisning, hvilket både giver bedre undervisning og lærer eleverne at bruge de nye medier til faglige formål.
I den tredje og sidste bølge begynder lærerne sammen med deres elever at bruge internettet til at skabe interaktion med eksterne personer (fx forfattere, mennesker i andre lande, politikere osv.), hvilket både ser ud til at styrke undervisningen, gøre den mere tidssvarende, samt udvide elevernes læringsnetværk og udvikle dannelse(Unge Pædagoger, 2016)”
Når vi arbejder med online dialogisk undervisning, arbejder vi med digitale tendenser fra den tredje bølge. Gennem online dialogisk undervisning har vi netop mulighed for at inddrage eksperter fra andre lande, folk fra andre kulturer, opleve steder uden fysisk at tage dertil og meget mere - det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser.
DiDaK Cirklen

(Dalsgaard, Caviglia, Boie, Færgemann & Thomsen, 2020)
Følgende afsnit omhandler DiDaK som er et aktionsforskningsprojekt, som er et led i den seneste gymnasiereform(Thomsen & Dalsgaard, 2020). Ligesom Tække og Paulsens model omkring digital dannelse, har DiDaK fokus på kompetenceområderne information, produktion og deltagelse. Du kan ud fra denne model søge inspiration til arbejde med de forskellige kompetencer, ved at gå på opdagelse i modellen og dens lag, der bliver gradvist mere specifikke.
Online dialogisk undervisning understøtter særligt arbejdet med deltagelseskompetencer. Ligesom beskrevet ovenfor, kan du gennem dialogisk online undervisning deltage i online rum, komme i dialog med andethed samt indgå i en åben delingskultur. Online dialogisk undervisning giver dig muligheden for at kontakte eksperter og folk fra andre kulturer, og bringe disse ind i dit klasseværelse.
I videoerne herunder kan du høre hvordan Christian Dalsgaard forklare om de forskellige kompetenceområder fra DiDaK cirklen, hvordan de kan anvendes fagligt samt hvordan du kan gribe de pædagogiske overvejelser omkring undervisning med kompetenceområderne an.
DIDAK - Digitale Kompetenceområder
DIDAK - Faglig anvendelse af digitale medier
DIDAK - Pædagogiske formater for digitale kompetencer i undervisningen