Valg af program

Introduktion

På denne side vil du blive præsenteret for forskellige aspekter af videokonference værktøjer du kan bruge når du skal lave online undervisning. Du vil også blive præsenteret for udvalgte video-guides omkring brugen af Microsoft Teams. Knapperne herunder fungerer som en indholdsfortegnelse, men er også interaktive - hvis du klikker på dem kommer du ned til den tilsvarende del af siden.

Valg af program

Photo by Eliott Reyna on Unsplash

Hvis man skal lave online undervisning med videoopkald - kræver dette et program dertil. Dette program kan være et stykke software, der hentes ned på computeren, men i mange tilfælde er der også mulighed for at køre en browser version, der ikke kræver download.

Videokonferenceprogrammer er programmer, der kan facilitere online dialoger, såsom møder, seminarer, forelæsninger, diskussionsgrupper med mere. Mange af disse programmer har ekstra muligheder indbygget såsom chat, fildeling, skærmdeling og muligheden for at optage sessionen.

Ved at tage undervisningen online mindskes behovet for fysisk fremmøde. På denne måde kan dine elever deltage i undervisningen uanset, om de er hjemme eller på ferie i Thailand

Når du bruger online dialogisk undervisning, opmuntrer du også dine elever til at have et digitalt studie fællesskab online.

Aspekter man skal overveje ved valg af videokonferenceværktøj

Et videokonferenceværktøj gør dig i stand til at snakke med andre online med video. Eksempler på dette er skype, zoom, og google hangout. Microsoft teams har også muligheden for videoopkald inkluderet i dets funktioner. Video kvaliteten afhænger af hvilket program man vælger, webcam kvailitet og internetforbindelse.

I nogle programmer har man mulighed for at sende et link til eksterne, der kan følge sessionen uden at deltage. Dette kan være brugbart hvis man for eksempel har en elev, der gerne vil følge med, som eksempelvis er under transport eller lignende og derfor ikke kan deltage. Det kan også være, man bliver superviseret af en kollega, der skal kunne følge med uden at deltage. Husk at gøre dine elever opmærksomme på eventueller eksterne visninger.

Nogle programmer har muligheden for at lave et lydopkald, uden tilknyttet video. Dette kan bruges hvis deltagerne har dårlig forbindelse, da video kræver bedre internet forbindelse end lydopkald gør.

De fleste programmer har indbygget chat. Dette kan være brugbart til deling af filer, spørgsmål fra deltagere hvis mikrofon er slukket, eller til at afhjælpe tekniske problemer med feks. lyd. Her kan man deltage uden at tale - så eleven der er ikke har mulighed for at sidde ved en computer, men stadig følger med, kan stille spørgsmål og på den måde deltage uden lyd/video.

Mange programmer har mulighed for deling af filer - tjek på forhånd at du kan dele den filtype, du gerne vil dele med eleverne, og læg den ellers i jeres LMS/drev til deling.

Skærm deling giver dig og dine elever mulighed for at vise det, der foregår på jeres egne skærme. Dette kan med fordel bruges i gennemgang af programmer, løsninger af opgaver eller hvis man skal have teknisk hjælp.

Mange programmer har muligheden for en præsentations tilstand, som giver direkte deling af din skærm ved visning af for eksempel en powerpoint. Se denne video om hvordan du går i præsentations mode i Microsoft Teams

I mange programmer kan du planlægge møder på forhånd, og sende en kalender invitation ud til dine deltagere.

Nogle programmer kan optage din session til senere brug

Author: Samantha (Wiki Ed)
Author: Samantha (Wiki Ed)

Sammenligning af Programmer

Som du har læst ovenover, er der mange aspekter man skal overveje, når man vælger hvilket videokonferenceprogram, man vil bruge til sin undervisning. Udover generelle aftaler der kan være på din institution, om eksempelvis programvalg og GDPR, er der stor forskel på muligheder og funktioner i videokonferenceværktøjer. Herunder bliver der sammenlignet tre forskellige programmer og deres muligheder, som du kan bruge som rettesnor, når du skal vælge til netop din undervisning. Vær i øvrigt opmærksom på, at funktionaliteter i det program du vælger at bruge, er med til at farve, definere og rammesætte de muligheder du har i din undervisning. Det kan du læse mere om på siden omkring Online dialoger under didaktik og pædagogik som du finder i menuen øverst.   

Herunder gennemgåes funktioner i programmerne Skype, Zoom og Youtube Live. De er valgt på grund af deres niveau af "åbenhed". Med åbenhed menes der, hvordan deltagere tilgår, deltager eller er tilskuer til en session.

Skype letter direkte online dialog mellem en mindre gruppe deltagere. Zoom er et nyere videokonferenceværktøj, der udover almindelig dialog mellem deltagere, også har muligheden for at have eksterne tilskuere. Denne eksterne visningsfunktion er mulig gennem et link, der sendes ud på feks. twitter, facebook eller mail. På denne måde er zoom mere åben end skype, da Skype ikke har mulighed for at se uden at deltage i sessionen. Det tredje program er Google Hangouts on air - der også hedder Youtube Live. Her har du mulighed for at udsende en live online dialog mellem flere deltagere, der kan streames ved at søge på den, eller gennem et link. Graden af ​​åbenhed stiger fra Skype til Zoom til Youtube Live. Du skal overveje hvilken grad af åbenhed, du ønsker, når du vælger videokonferenceprogram.

skype_0

Skype er et intuitivt program, der har eksisteret siden 2003. Skype er et Microsoft produkt, og kræver derfor en mikrosoft konto, og kan bruges på flere platforme (pc, tablet, telefon). Skype kræver at man downloader og installerer programmet eller appen, for at man kan tilgå det. I Skype oprettet og gemmer man kontakter, og man kan se hvornår disse er online/offline, og der er mulighed for at inddele disse i grupper. I Skype laver man en session ved at vælge de deltagere, man gerne vil have deltager i sessionen, og derefter ringer man op. Skypes funktioner inkluderer: high definition video opkald, muligheden for skærmdeling, mulighed for optagelse, chat, fildeling, muligheden for at sende emojis.

tile-zoom

Zoom er et program fra 2011, og det kræves at man laver en "zoom" konto som mødeafholder. Man skal som mødeafholder også have downloadet programmet, men ens deltagere kan deltage fra web. Det vil sige, at de kan tilgå mødet fra et link, du har sendt ud, direkte i deres browser uden at downloade programmet først. I modsætning til Skype behøver man ikke kontakter i Zoom. Man kan oprette møder i programmet, og sende invitationer ud via f.eks. mail eller LMS. Zooms funktioner inkluderer: Mulighed for møder med op til 100 deltagere, skærmdeling, fildeling, chat(gruppe og privat), optage mulighed, "break-out rooms", række hånden i vejret, muligheden for at mødeafholder kan mute/slukke for deltagere.

youtube live

Google hangout on air - Youtube Live streaming har eksisteret siden 2013, og kræver en google konto. Youtube Live kører i browseren og kræver ikke download af program. Youtube Live skiller sig ud fra de andre programmer ved muligheden for, at ens sessioner ligger frit tilgængeligt for andre at kunne finde og følge med i. Du har som afholder mulighed for, at se hvor mange, der følger din session. Der er kun mulighed for 10 deltagere i selve sessionen, men ubegrænset antal tilskuere. Selve sessionen blandt deltagere har funktioner som: skærmdeling, chat, deling af google dokumenter. Tilskuere har mulighed for at kommentere live på sessionen, for på den måde at interagere med afholder og deltagere. Du har mulighed for at embedde videoen på feks. en blog, så følgere kan følge med live, eller gense den, når den ved endt session bliver lavet til en youtube video.

Ressourcer til Microsoft Teams

Playlisten indeholder:

  1. Welcome to Microsoft Teams
  2. How to use the command box in Microsoft Teams
  3. Go-to guide for team owners in Microsoft Teams
  4. Overview of teams and channels in Microsoft Teams
  5. Start chats and make calls in Microsoft Teams
  6. Add tools with tabs in Microsoft Teams
  7. How to work in channels in Microsoft Teams
  8. Create instant meetings with Meet Now in Microsoft Teams
  9. How to manage meetings in Microsoft Teams

Playlisten indeholder:

  1. Create instant meetings with Meet Now in Microsoft Teams
  2. How to manage meetings in Microsoft Teams
  3. How to schedule a meeting with Microsoft Teams
  4. Transfer every meeting with Microsoft Teams Rooms
  5. Join a meeting on the go in Microsoft Teams
  6. Show you screen during a meeting in Microsoft Teams
  7. Run effective meetings with Microsoft Teams
  8. Switch from Skype for business to Microsoft Teams
  9. Show powerpointslides in a meeting with Microsoft Teams

Man kan finde mange ressourcer på nettet, og der er god hjælp at hente. Se feks. på Microsofts egen hjemmeside om funktionerne i Teams