Læringslog, E3U, Mia Oesen

Læringslog E3U


Hvad er min udfordring?

”Jeg skal ud af den spiral, JEG føler, at jeg sidder fast i”

Jeg underviser i tre forskellige fag, hvoraf ét af disse er virksomhedsøkonomi. Det er et fag hvor det giver god mening at skabe et undervisningsdesign for gennemgang af kapitler, øvelser og andet som er ens … uanset emnet. Men det kan jeg som person ikke! Jeg føler ofte jeg sidder fast i en spiral, hvor undervisningen hele tiden er ens. Mit fokus var (forinden E3U), at undervisningen var ensformigt, kedelig og uinspireret.

Jeg har derfor afgrænset mit undervisningsdesign til, at jeg vil skabe et materialesæt, der primært tager udgangspunkt i NLP læringsstile. Det skal være et materialesæt der skal understøtte min undervisning, således jeg kan komme ud af den spiral jeg føler jeg sidder fast i.

Hvem er målgruppen for mit feltstudie?

Målgruppen for mit feltstudie er mine eleverne, men også mine kollegaer. Det primære fokus for mig, er at jeg får skabt et materialesæt, der har fokus på at eleverne er forskellige og at eleverne lære forskelligt. Derfor skal materialesættet være bygget op således, at alle elevers læringsstile rammes. Den anden målgruppe, er den sekundære del af mit feltstudie. Jeg har også et ønske om, at mine kollegaer skal gøres opmærksomme på, elevers læringsstile, hvordan disse kan håndteres og vigtigheden af, at elever lære forskelligt.

Hvordan har udfordringen ændret sig?

Efter seminar 1, var jeg fast besluttet for at skulle undersøge om målgruppen oplevede denne ”onde spiral”, som jeg gjorde det. Jeg fik foretaget to etnografiske undersøgelser; to fokusgrupper, med 9 elever i hver gruppe. Hertil udarbejdede jeg et empathy map, som samlede elevernes tanker, det de fortalte, deres følelser og det de gør.

Her oplever jeg, at eleverne føler tryghed, sikkerhed og forståelse i min undervisning. Eleverne føler ikke det er en ”ond spiral”, og kan godt lide strukturen af undervisningen. Det satte en masse tanker i gang, men det var egentlig først da jeg kom tilbage til seminar 2, at de andre kursister stillede mig spørgsmål og gav mig en undren, om eleverne overhovedet kunne udtale sig om min undervisning?

Jeg forsøgte derfor at udarbejde et læringsspil, i forhold til mit undervisningsforløb, omhandlende det emne eleverne var i gang med. Det var et bogføringsspil, hvor hver konti var blevet forstørret op til et A3 ark, og dertil havde jeg fremstillet enkelte bilag, som skulle bogføres på de forskellige konti. Efter spillet, gennemgik jeg forløbet med klassen, hvortil flere af eleverne gav udtryk for at spillet var en rigtig god måde at lære bogføringsreglerne på. Dermed blev min undren fra seminar 2, realiseret og jeg fik indsigt i, at eleverne ikke altid kan svare på de spørgsmål jeg havde stillet dem.

Derfor blev mit fokus, eller rettere sagt mit vision board udfyldt således, at min vision er at skabe et materialesæt, som til gode kender NLP’s læringsstile. Til seminar 2 fik vi forskellige kreative værktøjer, hvortil jeg oplever at mit forløb indtil seminar 2, har været ligesom Dobbelt Diamond. Jeg startede med at have en divergent tankegang, inden de etnografiske undersøgelser begyndte, hvor jeg efter seminar 2 begynder at have en mere konvergent tankegang og et fokus på at definere problemet. Efterfølgende hvor materialet har skulle udvikles, skal fokusset igen være divergent og således afslutte forløbet med en konvergent tankegang, så det er muligt at aflevere et materialesæt.

Materialesæt – Kapitel 9 med fokus på NLP

Kort gennemgang af de fire repræsentationssystemer, som kan karakterisere mennesketyper og deres læringsstil:

Auditive: Lærer ved at lytte, husker ved hjælp at trinvise procedurer eller sekvenser. Bliver typisk let distraheret af støj og kan uden besvær gentage det sagte.

Visuelle: Husker bedst ved hjælp af indre billeder, har besvær med at huske verbale instruktioner og bruger ord som udtrykker visuelle begreber.

Kinæstetiske: Husker ved selv at ”gøre” tingene, responderer godt på fysisk anerkendelse, fx berøring, lærer nemmest ved at få tingene gennemgået med mange detaljer eller få fortalt historier, de kan leve sig ind i.

Auditiv digitale: Har meget fokus på, hvorvidt situationen giver mening, er relevant og fornuftig. Husker bedst ved hjælp af procedurer og sekvenser. Lærer fordi noget giver mening og værdi i livet.

Jeg formår primært at skabe et materialesæt der rammer de auditive personer, hver gang. Jeg har altid noget der skal gennemgås ved tavlen, hvortil der bliver fortalt en masse teori. Ligeså har jeg også altid tankerne rettet mod de visuelle, hvor jeg altid forsøger at inddrage billeder eller skemaer, således at de visuelle har noget at huske tilbage på. Mit problem er ofte, at de kinæstetiske og auditiv digitale, ikke bliver ramt i min undervisning. Derfor forsøgte jeg, at skabe et bogføringsspil, så de kinæstetiske kunne ”gøre” tingene. Tilbage stod de auditive digitale så, og det har sat mine tanker i gang. Jeg var til generalforsamling i min lokale håndboldklub, hvor vi fik udleveret en resultatopgørelse, samt en balance og det gav mig derfor mulighed for at vise de auditive digitale, at det faktisk er meget praktiske værktøjer de er i gang med at lære, og at teorien faktisk er meget virkelighedsnært. Gennemgangen af kapitel 9, med fokus på NLP er derfor blevet til flere timers gennemgang af teori, opgaver, spil og indblik i virkelige forretninger.

Resultatet af E3U

Ifølge mit vision board, var min vision at skabe et materialesæt med fokus på NLP, som ville give mig mulighed for at få alle elever til at forstå bogføringsprincipperne. Jeg er kommet igennem de opstillede milepæle, hvilket i sidste ende var med til at skabe et materialesæt. Undervejs i forløbet har der været mange refleksioner, som har givet mig mulighed for at skifte mellem den konvergente og divergente tankegang, i udarbejdelsen af materialesættet. Endvidere har kurset givet mig nye redskaber, værktøjer og et nyt syn på hvorledes man kan inddrage entreprenørskab og innovation i forskellige fag.

De forskellige redskaber vil jeg dele med min sekundære målgruppe, navnlig mine kollegaer. Jeg vil fremadrettet forsøge, ved hjælp at de udleverede kreative værktøjer, at skabe mere opmærksomhed på entreprenørskab og innovation i mine kollegaers fag, samt forsøge at vise dem værdien af den divergente tankegang. Hertil vil jeg bruge mange kræfter på, at få skabt et indblik i Fondens taksonomiske niveauer, således at de resterende fag på Det Blå Gymnasium Tønder, får et større fokus på udviklingen af de studerendes personlige ressourcer og entreprenørielle viden.

Til slut vil jeg blot inddrage min sidste refleksion om, at jeg fremadrettet vil tilslutte mig Sarasvathys tankegang, om effectuel reasoning. Det vil jeg især begynde at benytte mig af, til Company Programme, hvor det netop er vigtigt at tage udgangspunkt i hvem eleverne er, hvad de kan og hvilke relationer de kan bruge, i udarbejdelsen af ideer, dannelsen af grupper og hele forløbet med at skabe forretningsideer.