Ny Holmegaard Eksperimentarium
Synopsis KLADDE
INDHOLD
Eksperimentariet tager udgangspunkt i den kulturarv, der ligger i de arbejdsfunktioner og relationer, som fandtes historisk på Holmegaards Glasværk; alt fra hyttemester, træformmager, grevinde, tørvegraver, fyrmester og designer.
For at stimulere den kropslige læring hos gæsterne, vil vi skabe en interaktiv udstilling, der kan opleves enten på egen hånd eller i en gruppe under vejledning af en omviser.
Vi vil tilbyde undervisningsforløb til museumsgæster og skoleelever med udgangspunkt i fabrikkens historiske arbejdsfunktioner samt i de materialer og det håndværk, der indgår i produktionen af glas.
Derudover vil vi tilbyde undervisningsforløb i forhold til historien om den keramiske produktion i forbindelse med Kähler-udstillingen.
Eksperimentariet vil oplyse om et fælleskab, der udgør en del af vor fælles kulturarv. For fælleskabet omkring et glasværk i Norden var unikt, idet man både boede og arbejdede samme sted, og hvor glaspusterne kun udgjorde en lille del af den nødvendige arbejdskraft på og omkring glasværket. Eksperimentariet vil således tilbyde et interaktivt casestudie af en særegen samfundskonstellation.
INDRETNING
Udstillingen vil blive udviklet i samarbejde med Fablab, der er lokaliseret i Næstved, og vil bestå af forskellige legende og sanselige stationer.
Udstillingen vil fortælle historien om glasværket ved at fremvise udstyret og redskaberne, der har været i brug på Holmegaard Glasværk. Dernæst vil udstillingen give et indblik i materialebruget ved at give museumsgæsterne mulighed for at udforske materialernes fysiske og kemiske egenskaber.
De aktivt fungerende glas- og keramikværksteder vil blive udstyret med de nødvendige faciliteter, således at museumsgæsterne for mulighed for selv at give sig i kast med kunsthåndværket. Faciliteterne vil også spille en afgørende rolle i forhold til talentskolen, som er tiltænkt som et længerevarende forløb over en flerårig periode, hvor man for mulighed for at udvikle sine kompetencer indenfor glas og keramik på et højt håndværksmæssigt niveau.
LÆRINGSFORLØB
Glasdesignprocessen:
Et læringsforløb af et par timers varighed, hvor ens eget design, herunder overvejelser mht. funktionalitet og æstetik, fremstilles af glaspusterne i det arbejdende glasværksted. Ved endt forløb evalueres processen.
Kulturhistorisk forløb:
Et læringsforløb af et par timers varighed, hvor man via rollespil arbejder med alle arbejdsfunktioner på fabrikken, fra indhentning af ordrer, over de enkelte arbejdsopgaver – herunder eventuelt også akkordarbejde – til det afsluttende salg.