FPL-projektet godt i gang: Gymnasieledere mødes både fysisk og online

Positive røster og ivrig aktivitet til både opstartsseminaret den 29. august og det efterfølgende webinar den 4. september danner indtrykket af opstarten på FPL-projektet Faglig Pædagogisk Ledelse. Drøftelserne lederne imellem har indtil videre drejet sig særligt om, hvordan projektet bidrager bedst til lærerudvikling på de enkelte skoler, samt hvordan man konkret igangsætter projektets koncepter.

Afklaring af den konceptuelle ramme og en grundig indføring i de bagvedliggende tanker og teorier har været centralt for opstarten af FPL-projektet. Derfor var fokus på gensidig formidling og tilpasning på både opstartsseminaret den 29. august, hvor ledere fra de deltagende skoler, repræsentanter fra STUK og INEVA samt projektgruppen fra CUDiM deltog, og til det første webinar den 4. september, som også markerede det første vellykkede møde på tværs af geografisk placering.

Gennemgående for de faglige oplæg på opstartsseminaret var den pointe, at feedbackkoncepterne MUS og GRUS, som er rygsøjlen i projektet, er en konceptuel ramme, som den enkelte skoles egne udfordringer, behov og ønsker skal passes ind i.

“Det vil sige, at hver skole kan indplacere det tema, som de specifikt ønsker at arbejde med, og på den måde sætte fokus på temaet sammen med de deltagende lærere ude på skolerne,” lød det fra Lea Lund, Ph.d og Adjunkt på CUDiM samt fagligt ansvarlig for FPL-projektet.

Første webinar fik samtalen i gang

Den generelle opsamling på det indledende webinar, der fandt sted en lille uge efter opstartsseminaret, viste således også, at intentionerne på skolerne spænder vidt: fra at ville arbejde med digital dannelse og karrierelæring, til emner som elevtrivsel eller stille elever.

Diskussionerne til webinaret gik også på, hvilke lærere der skulle udvælges til at deltage i MUS- og GRUS-runderne, og om omdrejningspunktet skulle være fagfagligt eller gå på bredere didaktiske udfordringer som overgangen fra fra grundforløb til studieretningerne. Andre brede didaktiske temaer, der blev vendt, var bl.a. ”Motivation”, ”Faglig mundtlighed” og ”Skriftlighed i dansk”.

FPL-projektet er organiseret sådan, at webinarerne indleder hver aktionsrunde, hvor ledere og lærere skal arbejde med MUS og GRUS-samtalerne i praksis på egen skole. Intentionen og forhåbningen er, at lederne med de indledende møder, får bredt egne horisonter ud, og får inspireret og hjulpet hinanden med at afklare utydeligheder og spørgsmål, som altid vil opstå i opstarten af et projekt som FPL.

I den periode, som skolerne imødegår nu, gives der plads til, at man etablerer projektet ude på skolerne, får lagt sig fast på omfanget og temaet eller temaerne, og at man får afprøvet og gjort sig de første erfaringer med konceptet og de givne skabeloner.

Se billeder fra opstartsseminaret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *