Gulddreng – Må vi overhovedet gøre det her?

Udfordringen om etik opstår allerede for os, lige nu, når vi skal tænke på og beskrive etikken. Lad os tage udgangspunkt i billedet til venstre. Vi ønsker at vise jer dette billede, men må vi overhovedet dele billedet af en forholdsvis ung dreng her på siden? Det spørgsmål stiller vi os selv, idet vi både viser hans brugernavn og ansigt. Hvordan skal vi forholde os i denne situation, hvor vi gerne vil sætte spørgsmålstegn ved alle de eksterne profiler som profilere fænomenet “Gulddreng”?

Vi har i vores indledende undersøgelsesproces af
“Gulddreng” lagt mærke til, at han har mange eksterne fansider og kommunikationsmiljøer, som han ikke selv direkte administrerer. Vi undrer os over, om alle disse bidrager til skabelsen af hans identitet. Derfor vil vi gerne have mulighed for at bruge sådan data. Men hvordan gør man det etisk korrekt?
Skal vi sløre navne? Kan personen stadig genkendes ud fra kontekst?
Skal vi kontakte ejeren af billedet – og hvem er det? Instagram eller brugeren?
Skal forældre inddrages, når det handler om børn?
I forbindelse med vores undren om etik, opstår spørgsmålet: hvornår kan man anse de forskellige sider på de sociale medier som valid data vi kan bruge i vores opgave? Her tænkes blandt andet på fake profiler.

Efterfølgende opstår spørgsmålet om adgang til “Den kendte”s profil. Hvornår skal man have lov til at bruge dette data? Hvis man studerer en kendt person, er det så okay at bruge data uden at få lov? Og hvornår er man kendt? Hvor går grænsen?

Daniel Brink, Anders Schrøder, Christine Skylvad, Emilie Holmvang & Malene Geertsen

One thought on “Gulddreng – Må vi overhovedet gøre det her?”

 1. Feedback fra gruppe 2, KPI:

  Man kan starte ud med at sige “Hvad spørger I ikke om i undersøgelsen?”…

  Hvilke afgrænsninger vil I foretage i casen?:
  Ift. til etik, er børn under 18 år et no-go, medmindre deres forældre giver jer lov. Kan jeres undersøgelse skade personen på sigt? Vil vedkommende synes, at billedet er ligeså fedt om fem år?
  Hvis I er i tvivl om dette, så vil vi ikke bruge billedet af Lukas – som I ikke har sløret.

  Gulddrengs profil er offentlig, men har stadig Gulddreng som afsender – medieret gennem Instagram, som ejer rettighederne. Temporalt har Gulddreng ikke eksisteret så længe, så der kan I måske gå et år tilbage. Tænker I kun at bruge Gulddreng på Instagram ift. til det spatiale?

  Relationel er ret interessant, da I allerede har lavet denne afgrænsning. I følger ikke kun Gulddreng selv, men også sider om ham. Er han inde og kommentere på siderne? Anerkender han dem – eller synes han, at de er irriterende?

  I skal overveje, at Anders Schrøder er ret vild med Instagram. Personligt er han nok liiiidt for involveret i projektet.

Leave a Reply