Etiske overvejelser angående offentliggørelse af navne og billeder

Når vi arbejder med kommunikation på de sociale medier, og vi falder over f.eks. opslag og billeder vi har tænkt os at anvende i en opgave, er der nogle etiske overvejelser før de anvendes. Specielt synligheden af navne og ansigter, der er identifikationsspor. Det er dog væsentligt at tænke over at brugerne af f.eks. et opslag på de sociale medier har valgt at offentliggøre deres meninger, til fri fortolkning og benyttelse af dem der ser dem. Så vil der være forskel på at sløre navne i en opgave , når deres navne og ansigter alligevel er offentlige på nettet? Ydeligere i interviews med personer bør man ligeledes overveje synligheden af, da nogle ikke ønsker at stå frem med deres klare meninger og synspunkter, hvis de ved at deres navne bliver offentlige for andre. Det er derfor vigtigt at spørge vedkommende, hvorledes disse må være synlige for andre eller ej. Billeder er en anden sag, da billeder kan blive taget uden samtykke fra dem der er på billederne. For at der ikke opstår uheldige situationer i forbindelse med billedetagning, bør man altid spørge om billederne må anvendes til det formål de tages til.
Overordnet kan de etiske overvejelser overvejes således: Spørg før du bruger, eller overvej konsekvenserne af anvendelsen uden samtykke.

Maja Sundahl og Sarah Christensen

3 thoughts on “Etiske overvejelser angående offentliggørelse af navne og billeder”

 1. Vi har lidt gjort de samme overvejelser som jer når det kommer til facebook-opslag eller anden offentlige opslag, hvor vi tænker at det nok er bedst at sløre navne og evt. profilbilleder lige meget hvad, da vi hellere vil fokusere på indholdet af kommentaren i stedet for kommentarens person. Modsat tænker vi at hvis det er offentlige personer som laver et offentlig opslag, så skal vi ikke anonymisere dem, da den person de er og hvad de repræsenterer spiller en vigtig rolle i forhold til deres opslags kontekst. Hvad tænker i i forhold til dette?

  Anders, Emil, Elisabeth & Mikkel

  1. Jeg er helt enig angående det sidste i skriver. Netop derfor stiller vi også spørgsmålet i opslaget, for at høre hvad andre tænker. Netop det princip at man har valgt at lave en offentlig profil gør jo, at man acceptere premisserne for, at navne, ansigter samt holdninger er tilgængelige og synlige for andre. Netop også deres karakter har betydning for vores opgave, så derfor giver det heller ikke mening at anonymisere deres profiler, fordi det slører for forståelsen af selve problemstillingen

 2. Gode overvejelser i bringer til torvs i jeres indlæg. Vi bed mærke i følgende af jeres pointer, som rummer nogle interessante aspekter:

  “Det er dog væsentligt at tænke over at brugerne af f.eks. et opslag på de sociale medier har valgt at offentliggøre deres meninger, til fri fortolkning og benyttelse af dem der ser dem.”

  Vi er enige i, at der ligger en form for accept i, at brugeren har lagt noget offentligt tilgængeligt. Men vi tænker, at brugeren ikke nødvendigvis har givet accept til, at deres indhold bliver brugt i en anden kontekst. Det kan godt være, at de acceptere at alle kan se og læse det, men derfra og så til at anvende det i en anden kontekst er der en forskel.

  I forhold til jeres pointer om interviews, tænker vi at anonymisering er en oplagt løsning på problemet. Ved at oplyse de interviewede om, hvordan deres data bliver behandlet inden interviewet går i gang, opnår man også at de kan tale mere frit.

  Gruppe 4.

Leave a Reply